vrijdag 16 augustus 2013

Dacia Lodgy: meer auto voor minder geld

Bron: coches.net

Het is alweer een tijdje geleden dat we test hadden over de Dacia Lodgy.

In deze test wordt Dacia Lodgy 1.5 dCi 90 7 p. in de Lauréate uitvoering onder de loep genomen.

De Dacia Lodgy wordt in Europa redelijk verkocht maar is niet het succes geworden waar Dacia/Renault op hadden gehoopt, de verkoopaantallen van de oude Dacia Logan MCV worden bij lange na niet gehaald.

Dacia Lodgy 15 dCi 90 test 01

Toch is deze Dacia Lodgy net als de oude Logan MCV een echte 7-zitter maar met meer ruimte, vooral wat betreft de bagageruimte en met meer luxe aan boord en net als de MCV is hij esthetisch niet moeders mooiste.

Ondanks dat hij groot lijkt is de Dacia Lodgy toch redelijk compact met 4498 mm lang, 1751 mm breed en 1682 hoog valt hij qua afmetingen in de middenklasse.

Het aantrekkelijkste deel van de Lodgy is de voorkant met zijn stoere goed ontworpen grille. De toegang tot het passagierscompartiment is uitstekend en ook de toegang tot de bagageruimte, een minpunt is daar de klep die voor lange mensen niet ver genoeg omhoog gaat en dat kan een pijnlijke ervaring opleveren.

Binnenin de Lodgy wordt je verrast door een zee van ruimte, de beenruimte is precies goed, de breedte is prima en de hoofdruimte geweldig.

Dacia Lodgy 15 dCi 90 test 03

Het stuur is alleen in hoogte verstelbaar, maar het is niet moeilijk om een goede zitpositie te vinden, je zit behoorlijk rechtop op vrij stevige maar basic stoelen. De passagiers de 3e zitrij zitten net zo comfortabel als die op de 2e zitrij en een beter compliment kan je een zevenzitter niet geven.

Het dashboard bestaat geheel uit hard plastic maar is uitstekend afgewerkt, trouwens alle gebruikte materialen zijn eenvoudig maar van hoge kwaliteit. Ook bezit deze Lodgy (voor het eerst in de Dacia geschiedenis) over een geïntrigeerd (NAV) multimedia-navigatie-systeem voor een geringe meerprijs.

De bagageruimte bedraagt (afhankelijk van de configuratie) 207, 634, 1861 of 2617 liter. Ook zijn er overal in de auto kleinere ruimtes beschikbaar in totaal 12 ruimtes voor kleinere spullen.

De geteste 1.5 dCi met 90 PK doet zijn werk naar tevredenheid, hij is weliswaar niet snel maar wel krachtig genoeg en behoorlijk zuinig. Op de snelweg missen we wel een zesde versnelling. Maar er is ook een 1.5 dCi met 110 PK beschikbaar en deze is wel uitgerust met een zesbak. Tijdens de testperiode kwamen we uit op een gebruik van 5,4 liter op 100 km en dat is een keurig verbruik.

Dacia Lodgy 15 dCi 90 test 05

Ook op het gebied van veiligheid heeft Dacia een grote sprong voorwaarts gemaakt met standaard ABS, ESP, EBD, SAFE, en ASR. Ook de vier airbags zijn standaard en niet te vergeten het ISOFIX systeem.

Voor het eerst heb je de beschikking over een snelheidsbegrenzer, gordelspanners en (eventueel) parkeersensoren.

Dankzij het lage gewicht rijdt de Lodgy met deze 90 PK sterke motor behoorlijk vlot en zij de rijeigenschappen dik in orde, maar rij je vaak met veel personen en/of bagage dan is de sterkere 110 PK dieselvariant aan te bevelen.

Het rijden is door de sterke stuurbekrachtiging wennen, vooral in de middenstand is de besturing nogal gevoelloos.

De vering is duidelijk gericht op comfort en dat merk je in snel genomen bochten, waar de carrosserie behoorlijk overhangt,maar de Lodgy blijft verder prima in het spoor.

Dacia Lodgy 15 dCi 90 test 04

Conclusie

In deze economisch moeilijke tijden is de keuze voor deze Dacia Lodgy een goed overwogen keuze, veel auto voor relatief weinig geld en met voldoende comfort en veiligheid aan boord. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in een krimpende automarkt de verkopen van Dacia wel stijgen. Je krijgt gewoon een praktische auto is geheel ontworpen is om te voldoen aan de primaire dagelijkse behoefte van de eigenaar.

Dacia Lodgy 15 dCi 90 test 02

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2013 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

En nog veel meer Dacianieuws en foto’s ook op twitter en facebook.

Alle Dacia modellen op De Dacia Site van Nederland en België

Geplaatst: 16 augustus 2013 in Alles over de Dacia Lodgy Tags:1.5 dCi 90, Dacia Lodgy, Lauréate, maten, NAV, navigatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten