zondag 23 december 2012

Darwin zou in een Dacia Lodgy rijden ondanks de Euro NCAP

Bron: The Sunday Times

We worden tegenwoordig bang gemaakt als we niet in de veiligste auto ter wereld kunnen rijden. En de laatste testen van de Euro NCAP maken dat gevoel er niet beter op. Het Euro NCAP is een laboratorium waar men opzettelijk auto’s crasht om uit te vinden wat er allemaal kapot kan gaan.

Het resultaat is bijvoorbeeld een drie sterren score voor de Dacia Lodgy in de basisuitvoering, een auto die gebouwd wordt om betaalbaar familievervoer mogelijk te maken.

WAT… drie sterren… stop de persen… laat het alarm klinken… bel premier Rutte !

De realiteit is dat een aantal jaren geleden die sterren er nog helemaal niet waren. Je reed auto met de bedoeling om niets te raken, want dat deed pijn.

Dacia Lodgy 61

Tegenwoordig worden auto’s aangeprezen als veilig als uit alle kieren en gaten airbags klaar zijn om bij de geringste schok te exploderen. Het gevolg is echter dat de bestuurders van zulke halve Zeppelins onverantwoorde risico’s nemen. Je krijgt de indruk dat de van gezond verstand beroofde exploitanten van Euro NCAP wakker liggen van het feit dat de Dacia Lodgy slechts drie sterren krijgt. Wat is er gebeurt met de persoonlijke verantwoordelijkheid op weg ? Deze mensen bij Euro NCAP krijgen vermoedelijk een hartaanval als iemand de weg op durft te gaan met een Quad, een motor of een oldtimer.

Als je de mensen achter Euro NCAP zou moeten geloven zou je na het kopen van een Dacia Lodgy vrijwel onmiddellijk dodelijk verongelukken. Deze organisatie komt met steeds absurdere eisen. Het wordt de kopers steeds moeilijker gemaakt om gewoon een praktische en betaalbare auto te kopen.

Want veel van de veiligheidssystemen zijn volkomen overbodig en ook nog eens peperduur. ESP is prima, ABS uitstekend. Maar waarom moeten we duizenden euro’s besteden aan oorlelairbags en grote springkussens onder de motorkap als de meeste voetgangers met koptelefoons op door de straten lopen.

Als Darwin nog in leven was, dan weet ik wel welke auto hij zou kiezen. Hij zou gewoon in een Dacia Lodgy rijden… Een veilige kerst allemaal.

Dacia lodgy 65

Lees ook:

dacia lodgy 2012 14

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2012 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Feestdagen 2012

Posted: 24 december 2012 in Alles over de Dacia Lodgy, Diversen Tags:ABS, airbags, crash, Dacia Lodgy, ESP, Euro NCAP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten