maandag 30 april 2012

Promotor test de Dacia Lodgy

(vrij vertaald)

Het kon natuurlijk niet uitblijven, maar nu hebben ook de belangrijkste Roemeense autosites de Dacia Lodgy in Marokko uitgetest.

dacia lodgy test 10

Promotor komt daarbij tot de volgende conclusie:

Zoals bekend is de basisprijs van de Dacia Lodgy zeer aantrekkelijk, voor een prijs onder de 10.000 krijg je een MPV die net zo groot als de Renault Espace.

Zelf hebben we gereden in een Lauréate met alle mogelijke luxe, maar we kregen ook de basisversie te zien.

Deze basisversie heeft geen pretenties, het oogt goedkoop, maar toch ziet het er allemaal toch moderner en lichter uit als de Logan. De Lodgy slaagt er prima in om zeer goedkoop te combineren met bescheidenheid.

Deze basisversie qua prijs en ruimte onverslaanbaar en zal vooral op de zakelijke markt zeker een succes worden.

dacia lodgy test 17

Als particulier wil je natuurlijk wat meer luxe en de Lodgy biedt die luxe, maar de prioriteit blijft praktische bruikbaarheid.

Persoonlijk zou ik kiezen voor de Lauréate met 7 zitplaatsen, die heeft standaard airco, elektrische spiegels en mistlampen en als opties het Media NAV systeem, verwarmde zetels, snelheidsbegrenzer en parkeersensoren. Bovendien is het verschil tussen de Ambiance en de Lauréate slechts 1000 euro.

De Dacia Lodgy ziet er krachtig en robuust uit. Maar weinig mensen zullen de Dacia Lodgy “mooi” vinden, maar de auto straalt functionaliteit uit en geeft de Lodgy een hele eigen “coole” uitstraling.

Binnenin de Dacia Lodgy heb je een prima toegang tot de derde zitrij, de rugleuning en de zitting van de tweede zitrij klap je moeiteloos op.

dacia lodgy test 11

De zittingen in de Dacia Lodgy zijn aan de harde kant, maar je hebt zitruimte genoeg, ook op de derde zitrij.

We hebben drie motoren getest, de 1.5 dCi 90, de 1.5 dCi 110 en de 1.2 TCE 115.

Maar vooral de 1.5 dCi 110 met dezelfde zesversnellingsbak als de Dacia Duster, vreemd genoeg had ik de neiging om veel te schakelen, meer dan je bij een diesel zou verwachten. Vreemd genoeg schakelt de 90 pk versie veel beter en rij je rustiger. De verhoudingen die voor de Duster (offroad) prima zijn is dus minder geschikt voor de Lodgy. Maar op hogere snelheden is de 110 PK versie uiteraard in het voordeel. Met de 1.2 TCe reageert de Dacia Lodgy verassend levendig op het gaspedaal, het wordt natuurlijk geen sportwagen, maar met 190 Nm aan trekkracht bij slechts 1500 toeren rij je behoorlijk vlot.

dacia lodgy test 12

De geluidsisolatie is aanmerkelijk beter als bij de andere modellen en dat merk je bij hogere snelheden, ook de cw waarde is aanmerkelijk beter en dat is voor goed voor het brandstofverbruik.

De auto heeft een verrassend goede stabiliteit rechtdoor, maar ook in snel genomen bochten. Onderstuur is duidelijk aanwezig maar ook eenvoudig te corrigeren.

Het remsysteem is gemiddeld en het veercomfort is zondermeer geweldig, slechte wegen doen geen enkele afbreuk aan het comfort in de auto. Zo een goed compromis tussen comfort en wegligging verdient applaus.

dacia lodgy test 15

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

___________________________________________________________________

Posted: 1 mei 2012 in Alles over de Dacia Lodgy
Tags: Dacia Lodgy, Lauréate, MPV, test Dacia Lodgy, zakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten