vrijdag 14 oktober 2011

Autoraamfolie zelf aanbrengen

Foto's: Hans

Het aanbrengen van autoraamfolie heeft een aantal voordelen: Het houdt de zon buiten de auto en het blijft aanmerkelijk koeler, wat belangrijk is bij het rijden van langere afstanden met kinderen of honden. Het vermindert de inkijk en het is ook nog eens inbraak werend.

Raamfolie 01

Het laten aanbrengen van deze folie is prijzig vanaf ongeveer € 300,--.

Het zelf aanbrengen is zeker mogelijk maar onderschat het niet. Het is lastiger als je denkt. Je kan gebruik maken van voorgesneden folie, zie Hier of je de kan folie op rol kopen wat aanmerkelijk goedkoper is. Het dan wel verstandig om eerst mallen van de ramen te maken met b.v. karton zodat je het folie zelf op de juiste maat kan snijden of knippen (het afsnijden op het raam zorgt voor beschadigingen). Gebruik bij het aanbrengen van het folie veel water (sop) aan beide kanten. Met een b.v. Een rubberen raamtrekker voorzichtig het water (sop) naar de zijkanten wegduwen (houdt het folie nat om beschadigen te voorkomen).

Tip Magomat: Voor achterdeurramen de folie eerst op de buitenkant aanbrengen met beschermlaag er nog op, licht opwarmen met een haardroger zodat de folie de vorm van het ruit aanneemt dan beschermfolie eraf en hem van binnen plaatsen.

Let op: Speel op zeker. Het aanbrengen van folie op de voorste zijruiten is in principe niet toegestaan. Als bij controle blijkt dat de lichtdoorlatendheid van het folie minder is als 50% dient de folie ter plekke verwijderd te worden de boete bedraagt maar liefst € 250,--. (zie onderaan ook de wettelijke bepalingen).

Raamfolie 02

Monteren bij een buiten temperatuur boven de 15 graden liefst op een zonnige dag! Ruiten eerst goed schoon maken met bv ammoniak met water. Daarna een plantenspuit nemen met water (liefst uit de condens droger dit omdat daar haast geen kalk meer inzit) mengen met klein beetje afwasmiddel.
Ruiten heel nat maken!!! dan de plaklaag van de folie verwijderen en de folie ook inspuiten. zodat je de folie lekker kan schuiven op de juiste plaats. Het raamfolie daarna weer inspuiten met water zodat je de folie niet beschadigd als we het water onder de folie vandaan gaan wissen. Vanaf het midden van het raam met de bijgeleverde wisser naar de buitenzijde toe het water er onderuit wissen zodat het strak en zonder luchtbellen op de ruit vast kleeft. Het folie tijdens het wissen af en toe inspuiten om beschadiging te voorkomen. Voor MCV met uitklapbare ramen achter. De ramen te demonteren en bv op een tafel te leggen met een dikke handdoek er onder, zodat je als je de folie er op heb zitten netjes de scharnier gaatjes kunt doorprikken. uitsnijden met het bijgeleverde mesje. laat de folie eerst even drogen voordat je dit doet. Veel succes iedereen met de montage. Jarno.

Raamfolie 03

Natuurlijk kan je ook voor bovenstaande oplossing kiezen.

__________________________________________________________________

Voertuigreglement
In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft ruiten zegt dit reglement:
1. De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
2. Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit:
a. geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
3. De Minister kan regels vaststellen omtrent het bepaalde in het eerste lid.
Op 4 maart 2005 heeft de kantonrechter in Utrecht een uitspraak gedaan inzake het gebruik van folie/coating. Zijn redenering was als volgt:
Volgens de betrokkene werd zijn uitzicht niet belemmerd door de coating op de rechterzijruit en de folie op de linkerzijruit van zijn auto. Bovendien, zo voerde hij aan, staat in de wet niet duidelijk wat wel en wat niet mag. In het Voertuigreglement artikel 5.2.41 lid 1 onder a en b staat hierover: De voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement.
Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden dan ook ongegrond verklaard door de kantonrechter.

Kortom: het is niet toegestaan om autoruiten (voorruit en voorste zijruiten) te voorzien van een folie of een coating met een lichtdoorlaatbaarheid minder dan 50%.

_______________________________________________________________________________________

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten